Dünyanın En Soğuk Şehrine Hoş Geldiniz: Yakutsk

Dünyanın en soğuk şehri Yakutsk, görenleri ve duyanları hayrete düşürüyor. Çünkü bu şehirde hava çok soğuk. Hatta çok soğuk kelimesi bile az kalır. Dünyanın en soğuk şehri Yakutsk’ta hava sıcaklığı genellikle -40 ile -51 derece arasında değişiyor. Yanlış duymadınız. Türkiye’de asla göremeyeceğimiz bir sıcaklık bu.

1. Yakutsk Nerede?

Dünyanın en soğuk şehri olan Yakutsk, Rusya Federasyonu toprakları içerisinde Lena Nehri kıyısında yer alıyor. Öyle ki şehir 1632 yılında Lena Nehri kıyısında kurulmuştur. Günümüzde Rusya Federasyonu’na bağlı olan özerk Yakutistan Cumhuriyeti’nin başkentidir.

2. Yakutsk’ta Ortalama Sıcaklık Kaç Derece

Yakutsk gerçekten yaşam koşulları zor bir şehir. Fakat Yakutsk’ta yaşayan insanlar buna alışmış durumda. Bu alışmışlığın en büyük kanıtı ise şehrin nüfusu. Yakutsk’ta 200.000’in üzerinde insan yaşıyor. Peki Yakustk’ta ortalama sıcaklık kaç derece? Yakutsk’ta ortalama sıcaklık yaz ve kış mevsimlerine göre değişiyor. Yaz mevsimi dediysek sakın havanın eksinin üzerine çıktığını düşünmeyin. Çünkü yaz mevsiminde Yakutsk’un sıcaklığı ortalama -25 derece. Kış mevsiminde ise bu ortalama -40 ile -45 arasında. Yıllık ortalama sıcaklık ise -40 ve -45 dolaylarında seyretmekte.
Yakutsk’ta hava -52 derecenin altına düştüğünde okullar ve resmî kurumlar tatil ediliyor. Yakutsk, bilindiği kadarıyla tarih boyunca en çok 1924 yılında -71,2 dereceyi görmüştür. Şehirde -30 derecenin üzerindeki hava normal kabul edilmekte.

3. Yakutlar Türk Mü?

Yakutistan Cumhuriyeti’nin başkenti olan Yakutsk şehrinde yaşayanlar Yakut olarak adlandırılmakta. Peki Yakutlar Türk mü? Cevabı evet. Bir Türk boyu olan Yakutlar, 13 ve 14. Yüzyıllarda Moğol akınları karşısında Orta Asya’da tutunamayarak Sibirya’ya ve Lena Nehri kıyılarına göç etmiştir. Bu derece soğuk ve elverişsiz koşullara sahip bir yere göç etmelerinin nedeni ise Moğolların buraya ulaşamayacakları düşüncesidir. Bu bölgesin elverişsiz koşulları Yakutlar için bir anlamda fırsata dönüşmüştür. Çünkü Yakutlar bölgenin elverşsiz koşullarından dolayı tarihleri boyunca çok az saldırıya uğramış ve etnik kimliklerini koruyabilmiştir. Öyle ki günümüzde Yakutistan Cumhuriyeti topraklarında yaşayanların %50’si Yakut Türkleri’dir.

4. Yakutsk’ta yaşam nasıl sürdürülür?

Dünyanın en soğuk şehri Yakutsk zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip. Bu rezervler ise şehrin en önemli gelir kaynakları arasında. Bu doğrultuda Yakutsk’ta yaşam nasıl sürdürülür? Görüldüğü üzere Yakutsk’ta yaşam bizim için zor. Şehir halkı bu duruma alışarak önlemlerini almış ve soğuk hava hayatlarının bir parçası haline gelmiş. İnsanların büyük kısmı burada buzdolabı nedir bilmiyor mesela. Çünkü yiyecekler dışarda tutulduğu takdirde bozulma gibi bir durum söz konusu değil. Araçlar sürekli olarak çalışır durumda bırakılıyor ya da kapalı alanlarda duruyor. Çünkü bir defa donduğunda aracı tekrar çalıştırmak hiç de kolay değil. Bu yüzden şehirde devasa bir trafik sorunu yok. Her yer buzlar altında ve şehir bembeyaz bir manzaraya sahip.
İnsanlar dışarıda çok sıkı giyinmek zorunda. Çünkü uzuv donması, soğuk kesmesi ve yüz felci gibi durumlarla çok fazla karşılaşılıyor. Özellikle de başka bir şehirden veya ülkeden gelen insanlar gerekli tedbirleri almazsa dakikalar içinde bu sorunlarla karşılaşabilir. Kaşlar ve kirpikler dışarı çıktıktan saniyeler sonra buz tutuyor. Tüm bunlardan dolayı kürk ve keçeden yapılmış korunaklı kıyafetler Yakutsk halkının vazgeçilmezi durumunda.
Yakutsk zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip olduğundan konutların ısıtılması çok aşırı bir maliyet getirmiyor. Zaten burada yaşayan insanlar soğuğa fazlasıyla alışmış durumda. Şüphesiz bizim için çok düşük olan sıcaklıklar onlar için fazlasıyla yüksek. Ancak bu koşullar altında dünyanın en soğuk şehri Yakutsk’ta insanlar hayatlarını sürdürebiliyorlar.

Yanıtla