Disleksi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kişinin üstün zeka ya da normal zeka düzeyinde olmasına rağmen yazma, okuma ve dil becerilerinde problem yaşamasına neden olan öğrenme bozukluğudur. Disleksi genel olarak çocuklarda okuma bozukluğu şeklinde ortaya çıkar. Dikkati etkilediği gibi hafızayı da etkiler. Öğrenme düzeyinde arkadaşlarının gerisinde kalan çocuklarda anlama bozukluğu da görülür.

disleksi

disleksi

Disleksi Problemi Yaşayan Çocuğa Nasıl Yardım Edilmeli?

Dişlektik teşhisi konulan çocuklar derslerinde başarısız oldukları zaman özgüvenlerini yitirebilirler. Okumayı öğrenemedikleri için başka psikolojik sorunları da ortaya çıkabilir. İnce düşünceli çocuklar oldukları için karamsarlığa hemen kapılırlar. Anne ve baba bilinçli değillerse çocuğu suçlayabilirler. Çocuğunuzda bu tür problem varsa sabırlı olmalı ve çocuğu motive eden konuşmalar yapmalısınız.

Çocuklarınızla el ve zeka becerilerini geliştirecek oyunlar oynayabilirsiniz. Çocuklarınızı başkalarıyla kesinlikle kıyaslamayın. Dikkatini dağıtacak eşyaları ise odasında bulundurmayın. Disleksi tedavisi için Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne gitmelisiniz. Disleksinin tek başına tedavisi yoktur. Hiperaktivite bozukluğu ya da dikkat eksikliği tedavileri çocuğa uygulanır. En iyi tedavi şekli ise özel eğitim programlarıyla sağlanır.

disleksi nedir

disleksi nedir

Okuma ve yazma bozuklukları, öğrenme bozukluğu, anlama bozukluğu disleksi belirtileri arasındadır. Tüm belirtiler aynı anda ortaya çıkmaz. Disleksi tanısı konulurken zeka düzeyinde problem olmaması gerekir. Diğer konularda yaşıtları gibi davranışlar sergilerler. Sadece okuma, yazma, anlama sorunları bulunur. Çocuğunuza gereken ilgiyi verdiğiniz zaman daha kısa sürede bu sorunları atlatır.

Yanıtla