Probiyotik Zayıflatır Mı?

Probiyotikler, insanların sindirim sistemi için olmazsa olmaz bakteriler ve mayalardır. Vücudumuzda hem faydalı hem de zararlı bakteriler bulunuyor. Probiyotikler bu bakteriler arasında dost bakteriler dediğimiz iyi huylularıdır. Birçok faydası bulunan probiyotiklerin bilinmeyen en önemli bir özelliği de zayıflamaya olan katkılarıdır. Vücudunuzda dost bakterilerin sayılarını arttırarak kilo verebilirsiniz. Ne kadar çok dost bakteri depolarsanız hastalıklara karşı direncinizde bir o kadar güçlü olur.

Kilolu bir insan vücudunun, ideal bir kiloda olan vücut yapısına göre daha fazla zararlı bakterilerin taşıdığını söyleyebiliriz. Bilimsel verilere göre probiyotik denilen yararlı bakterilerin bağırsaklarda sürekli çalışarak zayıflamaya katkısı olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalarda zayıf insanlarda bacteroidetes denilen faydalı bakterilerin çok olduğunu, kilolu insanlarda ise firmicutes denilen zararlı bakterilerin çok olduğu saptanmıştır. Firmicutes denilen zararlı bakteriler, alınan gıdalardaki şekeri alıp yağa çeviriyor. Buda vücutta kilo artışına sebep oluyor.

Probiyotiğin Faydaları

. İdrar yolu enfeksiyonlarında kullanılarak tedavi amaçlı fayda sağlar.
. Gıda zehirlenmelerine ya da antibiyotik kullanımında yaşanan ishali keser.
. Egzama ve alerji gibi cilt sorunlarında onarıcı etkisi vardır.
. Kolon kanseri gibi birçok kanser hastalıklarında olumlu etkileri çoktur.
. Sinir sistemimizi onarıyor.
. Bağışıklık sistemini güçlendirme gibi etkileri vardır.

Probiyotik ve Diyet

Yeme alışkanlıklarını değiştirmemiz gereken bu dönemde sağlıksız gıdalardan uzak durmalıyız. Probiyotik açısından zengin fermente ürünleri tüketmekte fayda var. Zayıf insanlarda yararlı bakterilerin çok olmasının sebebi, tükettikleri gıdaların probiyotik içerikli olmalarıdır. Probiyotik açısından zengin gıdalar;
. Kefir, ev yapımı yoğurt, süt, peynir
. Ev yapımı fermente turşu ve sirkeler
. Tarhana
. Kombu Çayı
. Kimchi

Besleyiciliği yüksek olan bu ürünler mutlaka diyet listenizde olmalı. Zaten bu besinleri dozunda ve doğru olarak kullanan insanların (eğer başka etkenler yoksa ) zayıflama dertleri yoktur. Kahvaltıda, öğle ve akşam yemeklerinin yanında ara öğünlerde de probiyotik içerikli gıdalar tüketmelisiniz. Fakat probiyotik tüketimine güvenerek yanında sağlıksız gıdaları tüketmeye devam etmenizin hiçbir anlamı kalmaz. Çünkü sağlıksız gıdalar, yararlı bakterileri öldürdüğü için aldığınız sağlıklı gıdaların yararı kalmayacaktır. Sadece spor ve probiyotik gıdalarla ideal kilonuza ulaşabilirsiniz. Probiyotikler, yağ emiliminizi azaltıp, bağırsaklarınızdan dışkı yoluyla gönderilmesini sağlar. Böylelikle vücudunuzda yağ oranınız azalır. Diyet sonrasında da vücutta depolanan dost bakteriler sayesinde kilo vermeye devam edersiniz.

Probiyotiklerin iştah kontrolü yapmada katkısı büyüktür. Çünkü dost bakteriler sayesinde canınızın çektiği zararlı besinleri yeseniz de kilo almıyorsunuz. Bağırsaklarınızda yeterli miktarda probiyotik bulunduğunda zararlı gıda tüketiminiz de azalıyor. Canınız eskisi kadar şeker, çikolata, cips çekmiyor. Bunun tam tersini düşündüğümüzde vücudumuzda bulunan zararlı bakteriler de bir o kadar sizi abur cubura yönlendiriyor. Araştırmalara göre zararlı bakteriler insülin direncinizi arttırdığı için kilo alımına neden oluyor. Bakterilerin bu denli vücudumuzda etkiye sahip olduğunu düşünürsek onları yönetmenin de bizim elimizde olduğunu unutmayın.

Yanıtla